zondag 1 maart 2015

Tentacoli meets Mothmeister

Een staalblauwe hemel met een behoorlijk scheut lente maakt me blij vandaag. ’t Is zo een dag waarvan je weet dat het gewoon niet stuk kan. De energie hangt uitnodigend in de lucht en je voelt kriebels naar iets nieuws. Zonder plan en met alle opties open ligt een heerlijke dag voor me. Ik ben alleen thuis en besluit de stad in te gaan.

Ik ben duidelijk niet de enige die dat idee had vandaag. De straten gonzen van de activiteit en iedereen wil zijn deeltje van deze mooie dag meepikken. Ik wandel naar de Kloosterstraat 55 en 79 waar Johan Dekens aka Tentacoli zijn schilderijen voor het eerst live aan de wereld toont. Ik had zijn werk al zien passeren op Facebook en was al fan, maar wat ik hier te zien krijg blaast me helemaal weg. Gigantische werken op karton, donkere kleuren met intense accenten, sobere zwarte frames die de schilderijen bedwingen.

Johan schildert zichzelf, zijn demonen en zijn fantasmes op een manier die je naar de keel grijpt en overdondert. Als een pletwals rollen ze over je heen. Ik heb het grote genoegen om Johan een vriend te mogen noemen en wanneer ik hier sta heb ik het gevoel dat ik in zijn hoofd en zijn hart kijk. Dit is wie hij is. Kronkelend, donker, uitdagend, brutaal, geil, eerlijk en toch lachend. Wat heerlijk dat je ons een blik in jouw wereld gunt. Ik ben onder de indruk. Terwijl ik wegwandel laat ik het allemaal rustig bezinken terwijl ik eigenlijk tegen iedereen op straat wil roepen dat ze allemaal moeten komen kijken naar deze schitterende tentoonstelling.

En terwijl ik dit schrijf, bedenk ik ineens dat er nog een andere tentoonstelling loopt in Berchem tot 20u.

Het is ondertussen 19u, maar ik besluit toch nog in de wagen te springen en op de valreep binnen te lopen! En wat een verrassing. Eddy Blondé en Ellen Wezenbeek hebben Mothmeister op bezoek. Pi en Vital zijn een kunstenaarskoppel die schitterende foto’s maken van elkaar en een gruwelijk mooie sprookjesnachtmerrie in beeld brengen. Opnieuw word ik stevig gepakt. Twee keer op een dag. ’t Moet de lente zijn. Ze scheppen lelijke, gemaskerde figuren die zo uit een design droom zijn weggelopen en voor hun lens tevoorschijn sprongen. Ze gebruiken taxidermie gemixt met een geflipte trip door een bizar en mysterieus werelddeel waar ik gerust eens op bezoek wil gaan. Als speciale gast op het event is er Viktor van Steen En Been die live toont hoe taxidermie wordt gemaakt.

Deze bevreemdende tentoonstelling neemt mij mee op een dolle rit door mijn hoofd. Mijn gedachten gaan snel, de beelden nog sneller. Top vind ik dit. Jammer dat de tentoonstelling maar drie dagen is. Twee Belgen om te volgen. Ze worden in New York verwacht. Ik ben fan.

Wanneer ik naar huis rij bedenk ik hoe prachtig het leven is wanneer je het mag delen met creatieve mensen als Johan, Pi, Vital, Viktor, Eddy en Ellen.

Dank je wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten