woensdag 11 maart 2015

Is grijs haar helemaal 'hot' of 'not'?

De Huffington Post heeft er een mening over, Elle wist er over mee te praten en de Vlaamse pers volgt uiteraard op de voet. Maar is grijs haar nu echt 'hot' of 'not'?

Wel eerst en vooral praten de meeste bronnen over natuurlijk grijs haar en hebben ze het over de dames. Ik ben al jaren een grote fan. Het stoort me enorm dat grijs door velen als oncool wordt gezien. Ik vind het geweldig.
Belangrijk om weten is dat grijs natuurlijk haar niet bestaat. Het zijn 'witte' haren die in combinatie met je eigen kleur een bepaalde toon van grijs gaan vormen. De natuur is heel rechtvaardig. Zodra je pigmentproductie of melanine stopt, krijgen we dus allemaal hetzelfde witte haar.

Deze confrontatie met die eerste witte haren is voor veel dames vaak een hele uitdaging. Onverbiddelijk popt de associatie oud op. Ik spreek liever over maturiteit en wijsheid, maar daar zijn de lieve dames in de kappersstoel vaak niet mee getroost. De meesten gaan camoufleren met lokken en kleur.
Wanneer ze op een punt komen dat de opdracht te groot wordt om bij te houden gaan ze overwegen om de grijzende lokkenpracht zijn gang te laten gaan. Interessante persoonsveranderingen gebeuren daar.

De menging van je natuurhaar met het witte haar bepaalt de toon van je grijs. Wie zwart of donker was, krijgt vaak de mooiste metaalgrijzige tonen waar iedereen het over heeft als ze grijs haar bedoelen. Bij blonde en rode haren is de uitdaging groter. Hoe meer wit op jonge leeftijd hoe uitzonderlijker het effect.

Ik merk dat vrouwen die hun witte haren met trots dragen een stevige portie zelfzekerheid hebben.
Kijk maar eens naar Judi Dench, Emmylou Harris en Jamie Lee Curtis om er maar enkele te noemen.

Belangrijk is dat je grijze haren de nodige liefde en zorg verwachten. Ze zijn vaak droger dus smeken om vocht en worden blij van een juiste snit die de kleur accentueert. Doordat ze geen pigment meer hebben zijn ze brozer, wees dus lief voor die witte lokken, ze hebben je nodig
In mijn boek 'Hou Van Haar' vind je alles over hoe je waardig grijs wordt en hoe je je witte
haren verzorgt.

Het andere soort grijs wat wel echt grijs is, zijn de peroxideblondjes die pittige grijze toners gebruiken. Een heel bijzonder en trendy verhaal waar ik zelf grote fan van ben.
Nu we toch kunnen ontkleuren zonder beschadiging dank zij Olaplex is er niets wat ons nog tegenhoudt. Op creativiteit staat nu geen grens meer.

'Fifty shades of grey' is nu echt voor iedereen bereikbaar. Geniet ervan.

1 opmerking:

  1. mooi beschreven ! (heb ook je boek en herlees het van tijd tot tijd, heerlijk boek) ,ik vind het nog steeds een mysterie ,die haarkleuren . In de Chinese geneeskunde wordt grijs haar bv gezien mbt ouder worden en afnemende nier-energie. Nu heb ik weinig nierenergie ,maar nog steeds bijna geen grijs (55 jaar) en mn buufje Greta van 93 stierf vorig jaar met een nog zwarte (ongeverfd) bos haar...rarara...En ik begrijp ook niet hoe het kan dat ik als kind blond was (ik heb nog steeds mn eerste afgeknipte staartje van de dorpskapper) ,en nu steeds donkerder wordt...ik dacht dat ,gelijk het pigment in je gezicht afneemt ,ook dat van je haar zodat je trekken niet hard worden..? Mijn vader zag er lange tijd slecht uit omdat de dorpskapper zijn haar zwart verfde, wat we als gezin ontdekte toen hij op een dag een beetje grijs had en de dag erna niet meer ...:-) Toen hij sopte met verven zag hij er weer patent uit. lieve groet !

    BeantwoordenVerwijderen