woensdag 1 juni 2016

Ik wil graag "pastel haar"..., kan dat?

...is op dit moment zowat de meest gestelde vraag bij de kapper. Een vraag waar niet zomaar met 'ja' of 'nee' kan op geantwoord worden, daarom een woordje uitleg.

Vaak komen klanten opdagen met foto's van Hollywood celebrities om te bewijzen dat het bij die mensen wel is gelukt om van donker naar een exotisch pink of pastel te gaan en laat dat nu net de kleur zijn die de klant wil. Jammer genoeg moet ik je daar al ontgoochelen want heel wat van die foto's zijn gephotoshopped. Een trucje dat zeer vaak gebruikt wordt om prachtige kleuren te maken, maar helaas kleuren die niet altijd realiseerbaar zijn. Er wordt ook regelmatig met synthetische pruiken gewerkt die zo goed zijn dat je het verschil met echt haar nog amper kan zien.

Een belangrijke factor die mee speelt in het realiseren van deze ongelofelijke pastelkleuren is je eigen haarkleur. Om pasteltonen of lichte grijze tonen te kunnen aanbrengen moet je haar eerst zo licht mogelijk gemaakt worden. Hoe lichter het wordt, hoe beter de pastelkleur lukt. Wanneer je van nature al behoorlijk blond bent, is dit meestal geen probleem, maar voor mensen met rood haar of donkere tinten wordt het een hele uitdaging en een zeer lange behandeling. Het succes van een pastelkleur zit hem in de voorbereiding van de ondergrond, dus wanneer we je haar verschillende keren moeten ontkleuren om tot het gewenste resultaat te komen is de uitdaging gigantisch en vaak zelfs niet haalbaar.

Wanneer je haar gekleurd is, dus wanneer er synthetische pigmenten op zitten, is het zelfs bijna onmogelijk een basis te verkrijgen die licht genoeg is om pastel aan te brengen.


Donker haar dat ontkleurd wordt, geeft eerst rode, dan oranje, dan gele en daarna pas zeer lichte ondertonen. Ontkleuren tot wit of zeer lichtblond lukt slechts in uitzonderlijke gevallen. Wanneer je haar nog rode of oranje pigmenten vasthoudt, dekt de pastel of grijze kleur niet of gedeeltelijk.

Meerdere ontkleuringen zijn vaak ook niet de gezondste behandeling voor je haar. Dankzij producten als Olaplex kunnen we iets verder gaan, maar het is nog steeds geen tovermiddel. De regels van het kleuren en ontkleuren dienen nog steeds gevolgd en gerespecteerd te worden. Over Olaplex meer in een volgende blog.


Een andere belangrijke factor die meespeelt is het prijskaartje dat aan dit gigantische werk vast zit. Bij zoveel voorbereidend werk is het voor ons als kappers belangrijk om je haar met liefde, zachtheid en vakkundigheid te behandelen. Deze gigantische, drastische kleurveranderingen of kleurcorrecties zoals ze door kappers worden genoemd, zijn bijzonder tijdsintensief, bijgevolg zeer prijzig en vaak zijn er meerdere kappers en/of kappersbezoeken nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Behandelingen van negen uur en meer zijn geen uitzondering.

Dus kan je nu pastel of grijs haar hebben? Concludeer zelf. Voor witte poedels is er geen enkel probleem, voor anderen is het meestal niet de meest voor de hand liggende keuze. Laat je in elk geval eerst grondig informeren. Vraag aan je kapper wat je opties zijn en maak duidelijke afspraken, zo vermijd je onaangename verrassingen.

Wens je een consultatie, meer info of een afspraak?
www.wakko.be
Veel succes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten