dinsdag 9 januari 2018

Kan ik mijn haar ontkleuren als er henna op zit?

Henna is op zich een geweldig product. Het verzorgt je haar en geeft als leuk bijkomstig effect een pittige rode kleur. Tot daar alles perfect, maar wanneer de dag er aankomt dat je de henna en daarbij dan meestal de rode kleur beu bent, dan wordt het een ander verhaal.

Van henna raak je niet zomaar af. Wanneer je wil overschakelen naar een klassieke (lees peroxide) kleuring kunnen er grote uitdagingen ontstaan.

Het koper wat in de henna zit, kan zeer heftig reageren met de peroxide. Dit zorgt voor zware beschadiging van je haar. In sommige gevallen kan dit zo ver gaan of zo extreem zijn, dat de chemische reactie die ontstaat, je haar lichtjes tot zeer verregaand kan verbranden. Dit met alle gevolgen vandien.

Ik heb in mijn beginjaren iemand in de kappersstoel gehad die, om te vermijden dat ik niet zou willen ontkleuren, bewust had verzwegen dat ze henna had gebruikt. In totale onwetendheid en ter goeder trouw ben ik toch beginnen ontkleuren. De dame in kwestie had zelf zwart over de henna gezet, wat haar haar behoorlijk had uitgedroogd.

Haar verzoek was een felgekleurde lok, waarvoor ik stevig diende te verhelderen. Mijn verbazing was zeer groot toen ik een tijdje later de dame hoorde gillen, omdat de folies op haar voorhoofd zeer heet werden. Gelukkig kon ik snel reageren en heb ik de folies onmiddellijk verwijderd.

Toen we ze open deden was de verrassing compleet: het haar was volledig weggesmolten. Een toefje watte-achtige prut was alles wat er nog van de lokken over bleef. Niet echt het beoogde resultaat. Gelukkig heeft de dame in kwestie net op tijd geroepen. Ze heeft daarna ook schuld bekend en geleerd om nooit meer tegen de kapper te liegen. Al bij al is dit voorval goed afgelopen. Dit had tot ernstige chemische brandwonden in het gelaat kunnen leiden.

Dus als je het aan mij vraagt: nooit peroxide op henna. Zachtjes verdonkeren met een licht percentage durft nog wel eens te lukken, maar her- of ontkleuren met hogere verhoudingen is echt uit den boze.

Ik zou je zeker niet aanmoedigen om te gaan ontkleuren met citroen of huishoudelijke verfstrippers. Er wordt gesuggereerd dat je je haar perfect kan beschermen met olie en daarna behandelen met honing. Gebruik de olie in de keuken en de honing in je thee zou ik zeggen...

Op YouTube wordt je door overenthousiaste amateurs uitgelegd hoe je het wel zelf kan doen, ik blijf het ten stelligste afraden. Als je beslist om er thuis toch aan te beginnen, doe me dan een plezier en vergeet vooral niet het te filmen.

Wat kan je wel doen om van je henna af te geraken?

Er is slechts één heel eerlijk en gezond antwoord op die vraag: laat je haren rustig uitgroeien en zodra je er klaar voor bent, zet je er gewoon drastisch de schaar in. Kies voor een nieuwe look, geniet ervan en herbegin met een schone lei.

Zie je dit niet zitten, ga dan in overleg met je kapper. Laat je bijstaan door een professional! Misschien zijn er oplossingen met kleurproducten zonder peroxide, maar daarbij heb je natuurlijk minder controle op het resultaat en zeer weinig houdbaarheid.

Veel succes!
Peter

www.wakko.be
www.houvanhaar.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten