dinsdag 16 januari 2018

Waarom staat mijn nieuwe kapsel mij niet?

Wanneer je een nieuw kapsel gaat kiezen, zijn er een heleboel zaken die gaan meespelen en bepalen of dit kapsel wel of niet bij jou past. Het is je misschien al eens overkomen dat je hetzelfde kapsel kiest als jouw beste vriendin of het leuke kopje van een bekende ster en dat het er bij jou nu toch net iets anders gaat uitzien. Hoe komt dat nu precies? Waarom werkt dat ene kapsel perfect voor haar en helemaal niet voor jou?

In eerste instantie is er je haartype. Het ene haar is absoluut het andere niet. Er is dun haar en dik haar, droog haar en vet haar, gekruld haar en stijl haar, de ene heeft weinig en de andere veel haar en ga zo maar door.

Het haarpaspoort
Om een duidelijk inzicht te krijgen in welk soort haar je nu precies hebt, verwijs ik je graag door naar mijn boek HouVan Haar of naar onze Hou Van Haar app, die je gratis kan downloaden in de App Store (iOS / Android).

ovaal, rond, vierkant gelaat
Naast het herkennen van welk type haar jij hebt, is het ook belangrijk te leren kijken naar jezelf en te zien met welke gelaatsvorm jij gezegend bent.


De ideale vorm waar in de schoonheidsindustrie steeds naartoe wordt gewerkt, is ovaal. Een ovaal gelaat is anderhalf keer zo lang als breed. Iemand met een ovaal gelaat staat met elk kapsel. Deze gelaatsvorm vraagt geen aanpassing of camouflage. Elke andere gelaatsvorm vraagt een aanpassing aan je kapsel zodat de ovale vorm benaderd of gesuggereerd wordt.

langwerpig, driehoekig, driehoekig gelaat
Een rond gelaat wordt gelukkiger van een kapsel dat je gezicht langer maakt. Haar aan de zijkant gaat je gezicht versmallen. Een korte pony suggereert een langer gezicht en kan eventueel de rondheid verminderen, afhankelijk van de vorm van de pony.

Een langwerpig gelaat wordt breder door voor veel haar aan de zijkant te zorgen. Een langere pony maakt het gezicht kleiner.

Mensen met een vierkant gelaat zorgen er dan weer beter voor dat er niet teveel in de breedte gecoiffeerd wordt. Strakke lijnen die de hoeken van het gelaat accentueren, zijn geen geweldig idee. Kies voor zachte kapseltjes met veel speelsheid. Enkele lokjes in je gezicht kunnen wonderen doen. Een asymmetrisch kapsel werkt voor deze gelaatsvorm perfect.

verschillende ponies
Een driehoekig gelaat kan zowel met de breedste kant naar boven als naar onder zijn. Ook hier weer volume creëren daar waar nodig. Kan je nu zelf bedenken hoe het werkt voor deze vormen? En voor jouw gelaat?

Cameron Diaz
Een ander belangrijk aspect bij het wel of niet passen van een kapsel zijn je persoonlijke gelaatskenmerken. Een grote neus vraagt een andere snit dan een kleintje. Een bredere kin vraagt een ander accent dan een scherpe kin. Een grappige pony werkt anders op een groot voorhoofd dan op een klein. Oren, ogen, jukbeenderen, de lengte van je nek en de breedte van je schouders, het zijn allemaal aspecten die jou uniek maken en zorgen dat een kapsel er bij jou anders uitziet dan bij jouw vriendin of op dan op de foto bij Cameron Diaz.

Een eerlijke blik in de spiegel en een goed gesprek met een bekwame kapper helpen je alvast een heel eind op weg. Wees vooral jezelf en laat je door al deze regeltjes niet tegenhouden om gewoon lekker je zin te doen.

Veel succes!
Peter

www.wakko.be
www.houvanhaar.be
Geen opmerkingen:

Een reactie posten